CDFN logotyp, länk till startsidan.

Diarienr. 030-2017

Beteendestudier och studier av triggermekanism i en musmodell av rapid onset dystonia parkinsonism (RDP)

Diarienummer: 030-2017

Generell information

Studien avsåg att undersöka bakomliggande orsaker till s.k. Rapid Onset Dystonia Parkinsonism (RDP), ett tillstånd, som i samband med t.ex. ”en skrämmande upplevelse” kan utlösa Parkinson-liknande symptom med muskelstelhet och rörelsestörningar hos personer med sådan benägenhet. RDP beskrivs kunna orsakas av flera olika mutationer i ATP1A3-genen, varför studien genomfördes på möss med mutationer i just denna gen.

Försöket godkändes med villkor att utvärdering i efterhand skulle genomföras avseende: ”Hur stort antal och hur stor andel djur har uppnått avbrytningspunkten”. Försöksledaren (FL) redovisar att 3 möss, av totalt 159, togs ur studien sedan de nått avbrytningspunkten. De 3 avlivade djuren uppvisade rörelsestörningar innan exponeringen för olika triggers påbörjats.

Den använda modellen var ny, vilket innebar att ett ganska omfattande batteri av ”skrämmande” triggers, såväl passiva som tvingande, användes. Vid kommunikation med FL framkom, dessvärre, att det inte gick att via någon av de använda provokationerna orsaka RDP hos något av de 156 djur som användes i försöket. Forskargruppens samarbetspartner i Storbritannien har senare kunnat visa att det är förändringar på molekylär nivå som kan förklara den bakomliggande orsaken till s.k. dystoni och gångsvårigheter hos människor med RDP.

Antal sökta djur och antal använda djur

Den djurförsöksetiska nämnden godkände användning av 3400 möss, av vilka 159 kom att användas.

Bedömning av svårhetsgrad

I samband med ansökningsförfarandet var det avsaknad erfarenheter av, dels den introducerade modellen, dels mössens möjliga reaktioner på de triggers som skulle användas, som ledde till beslutet om avsevärd svårhetsgrad. FL bedömer dock att studien egentligen var av ringa svårhetsgrad med en avbrytningspunkt >0,3 enligt KI:s skala. Av de 159 möss som ingick i försöket bedömdes 3 djur, vars fenotyp orsakade rörelsestörningar innan de användes i försöket, ha nått avsevärd svårhetsgrad. Övriga 156 möss bedömdes ha uppnått ringa svårhetsgrad.

Måluppfyllelse

Rubricerad studie lyckades inte nå förväntat resultat, men i samarbete med en forskargrupp i Storbritannien har det senare kunnat visas att det är förändringar på molekylär nivå som kan förklara den bakomliggande orsaken till s.k. dystoni och gångsvårigheter hos människor med RDP.

3R

Försöksledaren ser för närvarande inga möjligheter att ersätta studier för ytterligare kunskap om sjukdomsorsakande förändringarna på molekylär nivå med alternativa modeller, men anger samtidigt att delar av studien, när så var möjligt, utfördes på celler från musfoster. En möjlig utveckling är att man i framtiden, på människa, ska kunna utföra mätningar med elektrofysiologiska tekniker på patienter med utvecklad RDP.

Övriga kommentarer

Tabell över försöksledarens svar på frågan om en etablerad rapportstandard har använts (PREPARE, ARRIVE, Annan eller Nej).

PREPARE

planering

ARRIVE

publikation

Annan

Nej




X

Hitta på sidan

Kontakta oss

Centrala djurförsöksetiska nämndens kansli
Jordbruksverket
551 82 Jönköping

Kontaktformulär

Om webbplatsen

Centrala Djurförsöksetiska Nämnden

Centrala Djurförsöksetiska Nämnden prövar överklaganden av beslut som fattats av en regional djurförsöksetisk nämnd och utför utvärderingar i efterhand av djurförsök.