CDFN logotyp, länk till startsidan.

Diarienr. 009-2021

Hormoners betydelse för skelett, fetma och immunsystem

Diarienummer: 009-2021

Generell information

Syftet var att studera olika mekanismer som styr skelettets utveckling och styrka och dess koppling till fetma, samt att förstå hur könshormoner påverkar skelettet och betydelsen av immunsystemet för denna koppling. Målet var att bättre förstå samverkan mellan hormoner, skelett, fetma och immunsystemet för att finna fler läkemedel mot benförlust.

Antal sökta djur och antal använda djur

Ansökan rörde 10 000 djur och 7 376 användes.

Bedömning av svårhetsgrad

Försöken har omfattat kastrering och behandling med olika hormonpreparat, eller endast uppföljning av djuren med röntgen och blodprov. Flera planerade moment av potentiellt avsevärd svårhetsgrad genomfördes inte och försöksledarens retrospektiva bedömning blev att 1181 djur uppnådde måttlig svårhetsgrad och 6195 terminal. Fem gånger har ett djur behövt tas ur försök då man noterat att det blivit mindre aktivt och gått ner i vikt. Detta har i något fall berott på tandproblem och i något fall infektion, men i övrigt har orsaken inte gått att fastställa.

Måluppfyllelse

Målet har delvis uppfyllts men eftersom könshormonernas påverkan på skelettet är ytterst komplext behöver försöket kompletteras för att ge en tydligare bild av mekanismerna.

Positivt är att de kunnat utesluta vissa mekanismer som ”targets” för framtida läkemedel mot benskörhet. De har också hittat en mekanism som kan ge vävnads-specifika effekter.

Resultaten ligger till grund för nytt projekt som är mer fokuserat på att förstå hur hormonet östrogen skyddar skelettet.

Försöket har lett till nio publicerade artiklar.

3R

Genom att använda mer specifika modeller där endast könshormonsignaleringen manipuleras i specifika celler kan man undvika den omfattande avel som idag krävs eftersom djur som är homozygota för mutationen i många fall är infertila. Därför behövs heterozygota djur i avel.

Man har också hittat sätt att minska antalet injektioner. En pilotstudie som jämförde effekterna av behandling varje dag med effekterna av injektion varannan dag fast med dubbel dos gav samma resultat på skelettet och man har nu halverat antalet injektioner; alltså injektion varannan dag.

Övriga kommentarer

Den regionala nämnden angav inga specifika aspekter kring vad som skulle utvärderas. Ansökan bedömdes som avsevärd eftersom det var flera delar med måttlig svårhetsgrad. Då en av forskarna flyttade var det flera metoder som inte användes.

Tabell över försöksledarens svar på frågan om en etablerad rapportstandard har använts (PREPARE, ARRIVE, Annan eller Nej).

PREPARE

planering

ARRIVE

publikation

Annan

Nej




X

Hitta på sidan

Kontakta oss

Centrala djurförsöksetiska nämndens kansli
Jordbruksverket
551 82 Jönköping

Kontaktformulär

Om webbplatsen

Centrala Djurförsöksetiska Nämnden

Centrala Djurförsöksetiska Nämnden prövar överklaganden av beslut som fattats av en regional djurförsöksetisk nämnd och utför utvärderingar i efterhand av djurförsök.